Negroamaro druif onthuld

Italië is al eeuwen gekend als wijnland. In Zuid-Italië bestaat de wijnbouw zelfs al sinds 300 jaar BC. Met al die vergaarde wijnkennis is niet veel gedaan. Veel Zuid-Italianen zijn weggetrokken naar meer welvaartsgebieden zoals Noord-Italië. De druiven werden lange tijd verkocht aan o.a. Noord-Italië, Frankrijk en Duitsland. Deze landen gebruikte de Zuid-Italiaanse wijn om hun minder goede wijnjaren te versterken.

Nu is het tij gekeerd! In de laatste jaren zijn er eindelijk wijnbouwers in Zuid-Italië zelf aan de slag gegaan om wijn te maken van hun eigen druiven, van de pluk over volledige vinificatie tem de botteling. Het resultaat mag er zijn: mooie kwaliteitsvolle wijnen! Een druivensoort die o.a. het vermelden waard is, is de Negroamaro.

Voordelen van de Negroamaro

Bijna 70% van de totale wijngaarden in Puglia is aangeplant met Negroamaro-druiven.

Veruit de favoriet van de wijnbouwers om verschillende redenen

 • Stabiele productie
 • Goed bestand tegen ziektes en tegen droogtes
 • Geeft kwaliteitswijnen.

Herkomst

Over de herkomst van de Negroamaro druif is weinig bekend. Sommigen zeggen dat deze druif oorspronkelijk uit Griekenland komt en een verwante is van de Griekse ‘Xinomavro’ druif. Anderen zeggen dat het een herhaling is van hetzelfde woord ‘zwart’: Niger in Latijn en Maru in Antiek Grieks. Nog anderen melden dat het gaat om een woord uit het oud dialect: ‘niuru maru’, dat komt van de kleur van het velletje en de bittere smaak van de wijn.

Gekende synoniemen: Abbruzzese, Albese, Arrise, Jonico, Mangiaverme, Negro Amaro, Nero Amaro, Nero Leccese, Nicra Amaro, Niuru Maru en Uva Cane.

Kenmerken:

 • Kleur:
  • Een zeer diepe, donkere kleur (negro) en bij de afdronk een aangename bittere smaak (amaro), vandaar ook de naam!
 • Neus:
  • Geen hout: mediterraans bouquet in de neus.
  • Op hout gelegen: heerlijke kruidige aroma’s en krachtiger.
 • Smaak:
  • Rijpe, zwoele zwart fruit (o.a.bramen) met lichtbittere en kruidige toetsen.
  • Medium tannines.
  • Krachtige wijn.
  • Zeer betrouwbaar. Mindere jaren zijn er nauwelijks en dit door het gelijkmatige, warme klimaat in deze regio.
 • Bewaarpotentieel: tussen de 4 jaar (lichtste wijnen) tot 10 jaar (topwijnen) na oogstdatum.

Begeleider van:

 • Heerlijk om zo te drinken
 • Bij o.a. stevige pasta- of risottogerechten op basis van tomaten- of vleessaus,
 • Kruidige gerechten,
 • Wit vlees,
 • Rood vlees,
 • Gegrild of geroosterd vlees,
 • Lichte wildgerechten,
 • Romige kaassoorten.

De 2 broers van Cantine Ionis uit Martina Franca in Puglia maken o.a. een prachtige Negroamaro:  https://zuidersefijnproever.be/product/gigaro-2016-negroamaro-cantine-ionis-puglia-75-cl/

Een gerecht dat perfect past met de Negroamaro is de Pugliese bommetjes: https://zuidersefijnproever.be/recept-pugliese-bommetjes/

Negroamaro druif onthuld

Open Kookworkshops – data 2022

De deuren van ons open kookatelier zwaaien terug open! De data voor de open kookateliers tem einde 2022. Je kan je hiervoor individueel voor inschrijven vanaf nu! Reserveer snel jouw plekje in de keuken!

Lees meer

Wijndegustatie op zondag 4 maart!

Wijndegustatie van Italiaanse pareltjes uit Puglia, Abruzzo en Veneto!

Lees meer

Cantine Ionis uit Martina Franca, Puglia

Cantine Ionis is na 40 jaar productie van voornamelijk bulk wijnen overgestapt op het zelf bottelen en commercialiseren van de beste wijnen van Salento in regio Puglia.

Lees meer

Azienda Agricola La Selvotta uit Vasto, Abruzzo

Azienda Agricola La Selvotta uit Vasto in de regio Abruzzo is gekend voor de productie van prachtige wijnen met autochtone druiven en voor het maken van uitgesproken olijfolie extra vergine!

Lees meer

Azienda Agricola Rive della Chiesa in Treviso, Veneto

Azienda Agricola Rive della Chiesa uit Treviso in de regio Veneto gekend voor zijn uitzonderlijk sprankelende prosecco's!

Lees meer

Recept Pugliese bommetjes – Bombette Pugliesi

Recept Pugliese bommetjes en foodpairing

Lees meer

Foodpairing – Wijn en gerecht combineren

Foodpairing - wijn en gerecht combineren

Lees meer

Naar Italië in 2017

Welke regio's willen jullie mee gaan ontdekken in 2017? Beleef Toscane, Calabrië of Piemonte met al je zintuigen! Geniet van overheerlijke gerechten en lekkere wijnen, laat je inpalmen door de spontaniteit en de charmes van de bevolking, ontdek de geschiedenis van een stad en het verhaal van een regio…

Lees meer

Samenwerking met Gro-W intowine

Voortaan bundelen De Zuiderse Fijnproever (www.zuidersefijnproever.be) en Gro-W intowine ( www.growintowine.com) hun krachten en organiseren samen belevingsreizen in Italië.

Lees meer

VINO FESTIVAL 2017 – 18 en 19 februari

VINO FESTIVAL op 18 en 19 februari 2017: Ondertussen voor de 9de keer dat deze Italiaanse Wijnproeversbeurs plaatsvindt. En ook de 9de keer dat De Zuiderse Fijnproever deelneemt! Kom langs op de stand en proef enkele van de heerlijke Italiaanse toppers die op de proeftafel zullen staan. CASH & CARRY: Proef en neem onmiddellijk uw favoriet mee naar huis! [...]

Lees meer

Exclusief degusteren met De Zuiderse Fijnproever in mei

Exclusief degusteren met De Zuiderse Fijnproever in mei Op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei komt Giuseppe Parilla van wijnhuis Tenuta del Conte, een prachtig wijndomein uit Calabrië, voor de eerste keer naar Leuven voor een ontmoeting met fijnproevers en Italië liefhebbers. Jij kan erbij zijn! Wat mag je verwachten: Uitleg over de streek en [...]

Lees meer

Exclusieve degustatie met Conti Degli Azzoni uit De Marken

Op vrijdag 29 april en zaterdag 30 april komt Francesco van wijnhuis Conti degli Azzoni, een historische wijndomein uit de regio van De Marken, naar Leuven voor een ontmoeting met fijnproevers en Italië liefhebbers. Jij kan erbij zijn! Wat mag je verwachten: Kennismaking met het wijnhuis Uitleg over de streek en wijnen Degustatie van verschillende wijnen [...]

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x